የሀዋሳ ዩኒቨርሲቲ የ2012ዓ.ም ግማሽ ዓመት ዕቅድ አፈጻጸምሪፖርት ውይይት አደረገ

HalfYear-report-01

የሀዋሳ ዩኒቨርሲቲ የ2012 ዓ.ም ግማሽ ዓመት ዕቅድ አፈጻጸም ሪፖርት ላይ በዋናው ግቢ ከጥር 29/2012 ጀምሮ ለሁለት ቀናት ግምገማና ውይይት አደረገ፡፡

ፕሬዚዳንቱ አክለውም በዛሬው የግማሽ ዓመት ዕቅድ አፈጻጸም ሪፖርት ላይ ግምገማና ውይይት በማድረግና ድክመቶቻችንን በማረም በቀጣይ ሁላችንም የተጣለብንን ኃላፊነት በመወጣት የተሻለ ሥራ መሥራት ይኖርብናል በማለት አሳስበዋል፡፡

በመጨረሻም በቀረቡት ሪፖርቶች ላይ ውይይት ተደርጎ አስተያየት ተሰጠባቸው ሲሆን ጠንካራና ደካማ ጎኖችንም በመለየት ቀጣይ አቅጣጫዎችንም በማሰቀመጥ ውይይቱ ተጠናቋል፡፡

በስለሺ ነጋሽ

View the embedded image gallery online at:

Hawassa University hosted Inception workshop on Green People’s Energy (GPE); Domestic Bio-gas Project

Hawassa University hosted Inception workshop on Green People’s Energy (GPE); Domestic Biogas Project

Pic2

Hawassa University Office of Vice president for research and technology transfer hosted Inception workshop on GPE, Domestic Biogas Project to improve rural livelihood in Ethiopia at Hawassa University College of Agriculture.

Dr. Eng. Fisha Getachew, Vice President for Academic Affairs HU, said that in developing countries people rely on traditional cook stoves and open fires to burn biomass or coal for heating and cooking. This practice causes harmful local air pollution and increases danger from fire hazards, serious local environmental damage including desertification which can be caused by excessive harvesting of wood and other combustible materials.

Mrs. Hiwot Abayneh, Project Coordinator said that this project aims at improving the rural livelihood through construction of biogas plant in Damot Woyde and Duguna Fango districts of SNNPRS. The small scale domestic biogas plant will be used for light and cooking.

Moreover, the bi-product can be used as organic fertilizer and the benefits of the technology in general includes improving health, reducing workload for women and children, improving education, preventing deforestation, improving soil fertility, job creation for local community and promoting rural youth entrepreneurship.

The project will be implemented by Hawassa University in collaboration with Water, Mines and Energy Bureau at different levels in the Region and GIZ/EnDev.

On the Workshop representatives of partners; Mr. Tektel Matewos, Alternative Energy Development and Technology Transfer Director, Regional Water, Mine and Energy Bureau, Mr. Magnus Schmid, Program Director, Green Innovation Center (GIC, GiZ) and Mr. David Otieno, Program Director, Energizing Development (EnDev , GiZ) were present.

By: Sileshi Negash

View the embedded image gallery online at:

Newsletter

Make sure you dont miss interesting happenings by joining our newsletter program.

Armaye Assefa
Director, Corporate Communication & Marketing Directorate

• Phone: +251462200341/+251462209331/+251462212720

We're on Social Networks.
Follow us & get in touch.